Přeskočit na obsah

Soustředění mladých hasičů 2024

Se konalo ve dnech 6.7. až 13.7. 2024 v lokalitě Níhov, což je obec v okrese Brno- venkov v Jihomoravském kraji. Rozkládá se v Křižanovské vrchovině, přibližně 12 kilometrů západně od Tišnova.

Našeho soustředění se účastnilo 17 mladých hasičů. Organizačně měl tábor 1 hlavního vedoucího (Monika Tenorová), 4 vedoucí (Adéla Řehořová, Adam Uher, Katka Perníková, Ivo Suchý), 2 praktikanty (Romana Vyhlídalová, Jakub Prokeš) a kuchyň nám zajistila (Eva Volavá, Lukáš Vyhlídal). Role zdravotníka se ujal opět Lukáš Vyhlídal, který v průběhu soustředění řešil pár zdravotních komplikací.

V průběhu celého týdne nám počasí docela přálo. Občas nám i zapršelo, ale i přesto všechno jsme měli každý den a po celý týden dost času na vykonávání požárního sportu, hraní táborové hry JUMANJI a hledání ztraceného klenotu pro zlomení zlé kletby. Děti to neměli vůbec jednoduché, protože museli projít hromadu nástrah, vyluštit několik šifer a hlavně se u toho dobře pobavit a komunikovat mezi s sebou.

V průběhu celého týdne nám počasí docela přálo. Občas nám i zapršelo, ale i přesto všechno jsme měli každý den a po celý týden dost času na vykonávání požárního sportu, hraní táborové hry JUMANJI a hledání ztraceného klenotu pro zlomení zlé kletby. Děti to neměli vůbec jednoduché, protože museli projít hromadu nástrah, vyluštit několik šifer a hlavně se u toho dobře pobavit a komunikovat mezi s sebou. Areál v Níhově je tvořen jednou centrální velkou budovou se sociálním zázemím, kuchyně, klubovna a čtyřmi přidruženými chatkami doplněnými vnějším ohništěm, venkovním hřištěm se sítí a také venkovním krytým posezením, který byl vyhrazen pro účely stravování. Nově pro děti tam je postavený indiánský stan TEE PEE, který také děti využily před slunečními paprsky. Celý prostor byl situován asi cca 50 metrů od zdejšího rybníka a díky oplocení areálu všem účastníkům poskytl pocit bezpečí a nezbytného komfortu. Areál se nachází v bezprostřední blízkosti dvou turistických stezek zelené a žluté barvy. Takže plánování výletů a soutěží po okolí byl pro všechny mnohem jednodušší.

V rámci soustředění kuchyně připravila celkem 7x snídani, 15x svačinu, 7x oběd a 7x večeři.

Strava byla opět různorodá v podobě (kung-paa, hasičského guláše z pojízdné polní kuchyně, kynutých ovocných knedlíků, jogurtů a ovoce).  Pro všechny účastníky byl po celý týden pitný režim ve formě čaje, pitné vody, šťávy a ke snídani kakao.

V průběhu celého týdne jsme každý den věnovali pozornost 2 hodinovému trénování požárního sportu od štafety 4×60 m až po uzlování, kondiční běh na výdrž, běh na čas a také jsme probrali základní zdravovědu.

Opět se nám potvrdilo, že děti umí být dětmi i bez počítačů a telefonů. Po celém týdnu co jsme se snažili všichni mezi sebou komunikovat prokázalo, že nám to i s dětmi svědčilo. Dle zpětné vazby dětí se jim na soustředění opět líbilo a kdyby byla možnost tak by tam klidně byli delší dobu. Plán příštího roku máme takový, že soustředění opět bude i přes logicky náročnou organizaci celého týdne.  A hlavní podstata toho všeho je radost v dětských očích.