Přeskočit na obsah

Soustředění mladých hasičů 2023

Soustředění se konalo ve dnech 9.7. až 14.7. 2023 v lokalitě Níhov, což je obec v okrese Brno- venkov v jihomoravském kraji. Rozkládá se v Křižanovské vrchovině, přibližně 12 kilometrů západně od Tišnova.

Našeho soustředění se účastnilo 15 mladých hasičů. Organizačně měl tábor 1 hlavního vedoucího (Adéla Řehořová), 4 vedoucí (Monika Tenorová, Adam Uher, Katka Perníková, Ivo Suchý), 2 praktikanty (Romana Vyhlídalová, Jakub Prokeš) a dobré jídlo nám zajistila kuchyň    ( Eva Volavá, Vašek Henzl). Role šikovného zdravotníka se jako obvykle ujal Lukáš Vyhlídal, který v průběhu soustředění řešil desítky drobných zdravotních komplikací. I přes své zranění vykonával svoji funkci stále dobře.

V průběhu celého týdne nás provázelo poměrně dusné počasí. Bouřky nás zasáhly pouze ve středu, takže jsme v průběhu týdne měli dostatek času na realizaci požárního sportu a na hraní táborových her, které spočívaly CESTOU KOLEM SVĚTA a hledání cestovatele Johnnyho. Své pomoci musely děti spravit jeho porouchané letadlo a dopravit Johnnyho zpět do ČR. Jako odměnu za jeho nález pozval děti do kasina a daroval jim letenky do RIA.

Areál v Níhově je tvořen jednou centrální velkou budovou se sociálním zázemím, kuchyně, klubovna a čtyřmi přidruženými chatkami doplněnými vnějším ohništěm, venkovním hřištěm se sítí a také venkovním krytým posezením, který byl vyhrazen pro účely stravování. Nově pro děti tam je postavený indiánský stan TEE PEE, který také děti využily před slunečními paprsky. Celý prostor byl situován asi cca 50 metrů od zdejšího rybníka a díky oplocení areálu všem účastníkům poskytl pocit bezpečí a nezbytného komfortu. Areál se nachází v bezprostřední blízkosti dvou turistických stezek zelené a žluté barvy. Takže plánování výletů a soutěží po okolí byl pro všechny mnohem jednodušší.

V rámci soustředění kuchyně připravila celkem 7x snídani, 15x svačinu, 7x oběd a 7x večeři – strava byla různorodá v podobě domácí kuchyně (palačinky, kuře na paprice, guláš s bramboráčky, dýňový krém, čočková polévka, jogurty, přesnídávky a ovoce). Pro všechny účastníky byl po celou dobu pobytu k dispozici čaj, pitná čistá voda, šťáva, ke snídani také kakao a od sponzora čepovaná Bezinka. Kromě kuchyně, která zajišťovala regeneraci všech účastníků, byla naprosto skvělá, také jsme absolvovali celkem tři 4 hodinové tréninky s požární tématikou a desítky soutěží, jejichž součástí nebyla jen zábava, ale i kondiční výdrž, běh na čas nebo prokazování požárních znalostí.

To, co dělalo ale soustředěním podstatným, byly naše vztahy, nejen mezi dětmi, ale i mezi vedoucími a dětmi. Kde jsme prokázali, že sedm dní bez techniky v podobě tabletů a mobilů, které byly kompletně zakázány, lze hezky přežít, a že při hraní míčových her (fotbal, volejbal, nohejbal i ping pong), u táboráků je ta opravdová sranda. Dle zjištěného průzkumu u účastníků soustředění měla akce pozitivní vazbu, všechny děti by chtěly zůstat i déle a příští rok plánují vyrazit znovu. A to je odměnou pro všechny vedoucí, kteří celou logisticky náročnou akci organizovali hlavně pro radost v dětských očích.